Sałatka z wołowiną

Ewelina
Sałatki
28.08.2014 8:01
Sałatka z wołowiną

Przepis

Szybki i łatwy sposób na posiłek potreningowy.

Sałatka z wołowiną

przepis na jedną porcję

150g rukoli

2 średnie pomidory (lub pomidorki koktajlowe)

olej z orzechów laskowych

mięso wołowe ( najlepiej wybrać mięso z polędwicy, rostbefu lub antrykotu)

olej kokosowy (lub masło klarowne)

sól ( ja użyłam himajalskiej)

pieprz czarny

tymianek (może być suszony)

STEK:

Mięso wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw pieprzem i ulubionymi ziołami ( u mnie był to tymianek). Ważne, aby w momencie, gdy wrzucimy mięso na patelnię, miało ono temperaturę pokojową.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Stek smażymy ok. 2 minut z jednej strony, następnie przewracamy, zmniejszając lekko temperaturę i smażymy kolejne dwie minuty.

Następnie przewracamy mięso ponownie na pierwszą stronę i smażymy jeszcze minutę, gdy chcemy, aby nasz stek był średnio wypieczony lub 2 minuty, jeśli wolimy mięso bardziej wypieczone.

Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na ok. 5 minut, aby odpoczął. Przed podaniem solimy.

SAŁATKA:

Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidory także dokładnie umyj i pokrój w kostkę ( jeśli masz pomidorki koktajlowe, przetnij je po prostu na ćwiatki lub połówki), dodaj do rukoli i wymieszaj. Całość skrop olejem orzechowym i dokładnie wymieszaj.

Sałątkę podawaj z mięsem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną