Krem z dyni

Ewelina
Zupy
25.08.2014 14:23
Krem z dyni

Przepis

Krem z dyni hokkaido

Hej, witajcie dziś mam dla was krem z dyni hokkaido, z ostrą papryczką.Było to moje pierwsze podejście z dynią i jak najbardziej udane.Już teraz wiem, że możecie się spodziewać więcej potraw z dynią :).

Składniki:

-Dynia hokkaido ( u mnie 1,415 kg)

-1 czerwona cebulka

-2 łyżki oliwy

-2 ząbki czosnku

-2 marchewki

-korzeń pietruszki

-1/2 selera

-ok.3/4 pora

-1/2 papryczki chilli

-1 szkl. mleka ( u mnie 2%)

-ok.1 szkl. wody

po pół łyżeczki :

-sól

-pieprz kolorowy/czarny

-koperek suszony

-pomidory mielone Skworcu

-czosnek granulowany

-ostra papryka

-oregano

dodatkowo: Ziarna słonecznika i pietruszka do podania

Dynie pieczemy w całości w 180* przez ok. 30-40 min. aby zmiękła, lepiej się ją kroi.Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka), gotujemy na parze.Kiedy dynia jest miękka, kroimy ja w kostkę (nie za dużą).Do dużego garnka, wlewamy łyżkę oliwy, na nią wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.Po 5 min. dodajemy dynię i papryczkę chilli.Tak trzymamy przez 10-15 min, mieszając od czasu do czasu.Potem dodajemy nasze warzywa z pary i dolewamy szklankę mleka, oraz pół szklanki wody i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy.Garnek przykrywamy i doprowadzamy wszystko do zagotowania.Tak gotujemy do czasu gdy warzywa zaczną się lekko rozpadać, a dynia będzie wystarczająco miękka by ją móc bez problemu zblendować.Zawartość blendujemy i stopniowo dolewamy wody do pożądanej konsystencji (ma być dość gęste, ale tak naprawdę, to zależy od was, jak wy wolicie :)).Podajemy ciepłe z ziarnami słonecznika, pietruszką oraz drobno posiekaną czerwoną cebulką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną