Wilgotne ciasto czekoladowe

Ewelina
Ciasta
19.08.2014 9:49
Wilgotne ciasto czekoladowe

Przepis

Uczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty .

Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę - troszeczkę z nim zgrzeszyłam, ale nie żałuję;)

750 gram mąki pszennej

0,5 szklanki kakao

2 łyżeczki sody

2 szklanki wrzątku woda

3/4 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki octu

1,5 szklanki cukru

łyżka kawy rozpuszczalnej

szklanka wiśni rozmrożonych

płatki kokosowe do posypania na wierzch

Do misy wsypałam wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.

Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi, Piec ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną