Pomidorowo paprykowa z ryżem

Ewelina
Zupy
14.08.2014 10:22
Pomidorowo paprykowa z ryżem

Przepis

Składniki:

mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)

2 puszki pomidorów w sosie własnym

kartonik soku pomidorowego 1l

1 czerwona papryka

1 marchewka

1 pietruszka

ziele angielskie

liść laurowy

słodka papryka

ostra papryka

cebula

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

oliwa z oliwek

ryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)

Wykonanie:

Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną