Smaczna zapiekanka ziemniaczna

Krzysztof
Zapiekanki
12.08.2014 11:42
Smaczna zapiekanka ziemniaczna

Przepis

Składniki (na 4 duże porcje):

- 10 średnich ziemniaków

- 1 duża marchew

- 6-8 pieczarek

- 3 cebule (u mnie 2 czerwone i 1 biała)

- 30 dkg kiełbasy myśliwskiej

- ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera

- 1 pęczek świeżej natki pietruszki

- 1 jajko

- 250 ml śmietanki 18%

- olej rzepakowy

- masło do wysmarowania formy

- sól i pieprz do smaku

Ziemniaki i marchew umyłam, obrałam, pokroiłam w plastry i wstawiłam na gaz w lekko osolonej wodzie. Od momentu wrzenia wody gotowałam je 5 minut. Odcedziłam i lekko przestudziłam.

Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na oleju doprawiając na koniec solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekałam, a pieczarki pokroiłam w plasterki i lekko osoliłam, by puściły wodę (którą następnie odlałam).

Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem po czym układałam warstwy: połowa ziemniaków, cebula, pieczarki, kiełbasa, marchew i druga połowa ziemniaków. Całość zalałam sosem (jajko wymieszane ze śmietanką i natką pietruszki- doprawione solą i pieprzem) i obficie obsypałam startym żółtym serem.

Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu i temperaturze zwiększonej do 250 stopni- by ser się nieco zrumienił).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną