Paluszki z kalafiora i ziemniaków z serem

Krzysztof
Obiad
07.08.2014 18:02
Paluszki z kalafiora i ziemniaków z serem

Przepis

Co trzeba?

4 średniej wielkości ziemniaki

pół główki kalafiora

1 żółtko

1 łyżka oleju

150 g tartego żółtego sera

sól, pieprz

koperek

natka pietruszki

+ zestaw do panierowania, tj. mąka, bułka tarta, jajko

+ tłuszcz do smażenia

Co i jak?

Ziemniaki i kalafior ugotować do miękkości, po czym już przestudzone rozdrobnić - ziemniaki na puree, a kalafiora drobniutko posiekać.

Przełożyć do miski, dodać żółtko, olej, żółty ser, koperek, pietruszkę, wymieszać, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formować kotlety albo kulki, panierować w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, smażyć na tłuszczu do zarumienienia.

Podawać na gorąco.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną