Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymy

Ewelina
Ciasta
04.08.2014 8:55
Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymy

Przepis

Kruche ciasto z delikatną pianką i owocami leśnymi

Uzależniłam się od tego ciasta :) Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u naszych znajomych i się nim zachwyciłam. Gdy zapytałam skąd pochodzi przepis, to okazało się, że od mojej ulubionej blogerki Doroty Świątkowskiej. Czemu mnie to nie dziwi :) chyba już każdy o niej słyszał..., a ja w prezencie urodzinowym dostałam jej książkę z przepisami. Byłam wniebowzięta, bo po prostu nie ma lepszego prezentu jak ksiązka z przepisami na wspaniałe wypieki.

Ciasto nie jest za słodkie ani za kwaśne - takie w sam raz :)

Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki:

400 g mąki pszennej,

250 g zimnego masła,

5 żółtek,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 łyżki cukru pudru,

Masło posiekać nożem wraz z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto podzielić w proporcjach 60% i 40%. Włożyć do zamrażalnika i zostawić na ok. 2 do 3 godzin. Po tym czasie wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na dużych oczkach - uwaga na palce :-) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190°C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy.

Pianka budyniowa:

5 białek,

220 g drobnego cukru do wypieków,

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

( razem 80 g ),

1/2 szklanki oleju.

Dodatkowo:

1/2 kg owoców malin (jeśli używamy mrożonych to nie odmrażamy ich wcześniej, ja użyłam mieszanki - owoce leśne),

cukier puder do posypania.

Białka ubijamy na sztywno i powoli dosypujemy cukier, potem powoli wsypujemy proszek budyniowy, a następnie wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną