Malinowe kostki

Ewelina
Ciasta
24.07.2014 21:50
Malinowe kostki

🙂 Składniki: biszkopt: (blacha 21 x 35 cm z wyższym brzegiem ) 3 jajka 100 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pianka malinowa: 660 g śmietanki 30% 2 galaretki malinowe ( ja użyłam galaretki owocowej w kolorze rubinowym ) rozpuszczone w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody W czasie gdy pianka nabiera odpowiedniej konsystencji, 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wstawić do lodówki, by całość dobrze stężała, najlepiej na no. Następnego dnia, deser pokroić na równe kostki. 2 galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 gorącej wody. Przepis podaję na wersję malinową, bo ta nam najbardziej przypadła do gustu, ale użyć możecie dowolnych miękkich owoców i galaretek Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i zmiksować z masą jajeczną, na najniższych obrotach miksera. ponadto: 2 galaretki malinowe ok 500 g świeżych malin Delikatnie wymieszać i całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt. Biszkopt ułożyć na dnie blachy wyłożonej folią spożywczą. Na koniec, cienkim strumieniem wlać olej i wymieszać. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Nie jest to zabieg konieczny, ale gwarantuje, że biszkopt będzie równiutki. Wystudzić i gdy zacznie tężeć wylać na piankę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/07/Malinowe-kostki.html