Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin :)

Krzysztof
24.07.2014 5:57
Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin :)

Przepis

Składniki:

1 kg czarnych porzeczek,

3 maliny,

0,5 l spirytusu,

1-1,5 szklanki cukru (wg uznania).

Owoce należy opłukać, przebrać, pozbawić gałązek, szypułek, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Zostawić w nasłonecznionym miejscu na 2-3 tygodni i codziennie potrząsać. Następnie zlać nalew (wytworzony płyn) do innego naczynia, a owoce zasypać cukrem i ponownie odstawić na 2-3 tygodnie. Owoce puszczą sok i cukier rozpuści się w miarę codziennego potrząsania słojem. Po tym czasie zlewamy sok z owoców, wyciskając z owoców jego resztki do ostatniej kropli :) Łączymy oba płyny, czekamy 2-3 dni, aż osad opadnie - wtedy łatwiej będzie odfiltrować płyn - zwykle uważając, by nie wstrząsnąć niechcący słojem czy butelką zlewamy ten bardziej klarowny, a potem do osobnego naczynia ten bardziej mętny - bo czasem tą czynność trzeba powtórzyć. Ten bardziej mętny płyn pierwszej kolejności filtrujemy przez gazę , a do tego bardziej klarownego używamy filtrów do kawy. Po pierwszej degustacji odstawiamy do piwniczki w chłodne i ciemne miejsce i niech tylko szlachetnieje - można opatrzyć etykietą - "do zimy wara od tych butelek" :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną