Stalowe kluski łyżką kładzione

Ela
Obiad
09.10.2020 13:13
Stalowe kluski łyżką kładzione

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg 1 kg mąka pszenna: 200 – 300 g 200 – 300 g jajko: 1 szt. Oraz cebulka mała: 1 szt. 1 szt. kiełbasa swojska: 100 g 100 g smalec: 2 łyżki STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Wykonanie: 1. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka nie przewróciła się. Poza tym, naszym zdaniem szare kluski z łyżki są o wiele smaczniejsze i bardziej rasowe od tradycyjnych, kształtnych żelaźniaków. Nabieramy po pół łyżki ciasta, zanurzamy we wrzątku, aby kluska spadła i tak postępujemy z całym ciastem. 4. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z płaską łyżką soli. Aromatyczna okrasa z drobno pokrojonej kiełbasy i cebulki i stalowe kluski łyżką kładzione, to połączenie smaków wręcz idealne. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. Maczamy łyżkę w wodzie, nabieramy pół łyżki ciasta i robimy próbę, wrzucając do wrzątku. Zapraszamy więc w sentymentalną podróż, w której i Wy odnajdziecie lub rozpoznacie zapewne znajome smaki. Podajemy z przesmażoną na smalcu drobniutko pokrojoną kiełbaską i cebulką. Smacznego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchnianawypasie.pl/stalowe-kluski-lyzka-kladzione/