kruche ciasto z agrestem i bezą

Krzysztof
Przepisy
21.07.2014 7:15
kruche ciasto z agrestem i bezą

Przepis

ciasto:

250 gramów miękkiego masła

3 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki cukru waniliowego

5 łyżek cukru

około 800 gramów agrestu

2 kopiaste łyżki bułki tartej

beza:

5 białek

3/4 szklanki cukru

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

2 łyżki ( z małą górką) ciemnego kakao

2 łyżki kaszy manny do posypania agrestu

Z mąki, cukrów, tłuszczu, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.

Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy ponownie.

Obydwa kawałki zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.

Agrest pozbawiamy szypułek.

Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy agrest (nie przekrawamy, wykładamy owoce w całości). Owoce posypujemy kaszą manną, tak, by przedostała się w przestrzenie między nimi.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.

Na agrest wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.

Z lodówki wyjmujemy mocno schłodzone kakaowe ciasto, które ścieramy na grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.

Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną