Parzybroda z młodej kapusty

Magdalena
Obiad
02.07.2020 15:40
Parzybroda z młodej kapusty

Składniki: 750-800 g młodej kapusty 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 szklanki wrzątku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypioru 1 łyżeczka kminku całego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę. Parzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Dodajemy kminek i gotujemy przez około 5 min. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę jak taka mamałyga, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie! W zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Na końcu dodajemy posiekany koper oraz szczypior i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2020/07/parzybroda-z-mlodej-kapusty.html