Rolada Czekoladowa z Owocami

Krzysztof
Ciasta
15.07.2014 11:39
Rolada Czekoladowa z Owocami

Przepis

Na ciasto:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

250g borówek

400g truskawek

polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy z szczyptą soli na "sztywno".

Żółtka ucieramy na biało z cukrem.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy do żółtek. Ucieramy nadal, dodając kakao. 'Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-12min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na papier wysmarowany olejem do góry papierem na którym się piekło ciasto.

Zwijamy roladę i odkładamy do wystygnięcia.

W miedzy czasie przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Odkładamy 2 łyżki kremu. Do reszty dodajemy dżem i ¾ porcji truskawek. Ponownie miksujemy.

Ciasto rozkładamy i rozsmarowujemy na nim krem.

Na krem rozkładamy borówki - lekko dociskając dłonią.

Zwijamy roladę. Odłożonym kremem smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami i polewą czekoladową.

Odstawiamy do lodówki na ok.1-2godz.

Następnie kroimy i zjadamy:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną