Frytki po amerykańsku – frytki z serem

Milena
Obiad
19.06.2020 14:39
Frytki po amerykańsku – frytki z serem

Składniki na frytki po amerykańsku: 750 g frytek mrożonych (bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski) 200 g boczku wędzonego 150 g sera cheddar 150 g sera gouda pęczek szczypiorku papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól Przygotowanie Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Postarałam się je trochę odchudzić, nie smażąc frytek na głębokim tłuszczu, a piekąc w piekarniku, ale pewnie i tak wyszło milion kalorii, wolę ich nawet nie liczyć. Nie jestem zwolenniczką tego typu potraw, ale myślę że raz na pół roku można sobie pozwolić na nieco szaleństwa. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki, które następnie przekrawamy na pół, aby stworzyły się paski. Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C (najlepiej z funkcją grilla) przez około 25 minut (surowe ziemniaki nieco dłużej), aż nabiorą lekko złotego koloru. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Kiedy mój mąż zobaczył te frytki na jednym z programów kulinarnych, stwierdził, że musi coś takiego zjeść.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/06/frytki-po-amerykansku-frytki-z-serem/