Makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca

Ewelina
Makarony
14.07.2014 13:20
Makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca

Przepis

Makaron z kurczakiem i nerkowcami z woka to propozycja z kuchni azjatyckiej, z dodatkiem warzyw: marchewki, papryki, cebuli oraz sosu ostrygowego, sojowego i Worcestershire. Danie pełne różnorodnych smaków i aromatów, które przyrządza się w 15 minut! Najbardziej pracochłonne jest krojenie marchewki, papryki, kurczaka i cebuli. Ponadto, należy ugotować makaron, np. jajeczny. Reszta to minuta pracy :)

P.s. Wok to prezent od naszych kochanych Grzybów trzech (prawie czterech):)

Ten oraz wiele innych talerzy to prezent od naszej kreatywnej Dżoany i jej spółki :)

Raz jeszcze bardzo dziękujemy! :)

Makaron z kurczakiem i nerkowcami z woka

Składniki:

2 filety z kurczaka

makaron jajeczny

4 średnie cebule dymki

1 duża marchewka

1 papryka czerwona

3/4 szklanki orzechów nerkowców

szczypiorek

2 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu Worcesershire

kilka kropel oleju sezamowego

Wykonanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki: makaron gotujemy ze szczyptą soli, według czasu podanego na opakowaniu, paprykę kroimy w krótkie paski, marchewkę w cienkie, krótkie paski, cebule w półksiężyce, filety z kurczaka w cienkie, wąskie paski. Nerkowce podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumienią.

Rozgrzewamy woka z dodatkiem oleju sezamowego, smażymy paski kurczaka przez 1-2 minuty. Dodajemy cebulę, paprykę i marchewkę oraz 3 rodzaje sosów. Mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się z sosami. Smażenie powinno potrwać chwilę – warzywa powinny być al dente. Na koniec już tylko dodajemy makaron, świeżo zmielony pieprz i podsmażamy całość chwilę, by makaron przeszedł smakami z woka. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy orzechami nerkowca i pokrojonym szczypiorkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną