Chłodnik ogórkowy z miętą

Basia
14.07.2014 12:26
Chłodnik ogórkowy z miętą

Przepis

Składniki:

(na 4 porcje)

800ml maślanki

200g jogurtu naturalnego

około 1,5 kg ogórków krajowych (lub gruntowych)

1 duża cukinia

2 ząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie)

1,5 łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru trzcinowego)

skórka z połowy cytryny

garść listków mięty

1 łyżka octu jabłkowego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy na niej kostkę cukini, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.

Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków i schłodzenia (jest bardziej orzeźwiający na zimno). Chłodnik dekorujemy kilkoma listkami mięty i plasterkami z ogórków. Jeśli potrzebujemy bardziej pożywnego posiłku to do chłodnika można dodać ćwiartki pieczonych i schłodzonych młodów ziemniaków - będzie idealnie! Smacznego & na zdrowie kochani!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną