Pieczone gołąbki z młodej kapusty

kardamonovy
Obiad
22.05.2020 18:01
Pieczone gołąbki z młodej kapusty

No… Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej 300 ml wody z gotowania kapusty pół pęczka koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (lub więcej) sól pieprz Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby gołąbki się przyrumieniły. Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pieczone-golabki-z-mlodej-kapusty/