Knoppers

Patrycja
Ciasta
19.05.2020 8:55
Knoppers

Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 7 szt, cukier ok 1,5 szklanki, mąka pszenna 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, warstwa orzechowa: białka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, orzechy włoskie posiekane 200 g, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa ciemna: Nutella 350 g, masło 200 g, krem biała: mleko 1/3 szklanki, cukier 3 łyżki, mleko w proszku 1 szklanka, masło 200 g, polewa: masło 100 g, cukier ok 0,5 szklanki, kakao 3 łyżki, mleko 3 łyżki, dodatkowo: pokruszone migdały 1 garść, Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy na przemian ostygnięte mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier mleko oraz kakao i dekorujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez o. 30 min. aż blat będzie przyrumieniony i chrupiący z wierzchu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/05/knoppers.html