Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole

Iwona
Zapiekanki
11.05.2020 17:54
Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole

Składniki na 3 osoby: warstwa ziemniaczana: - 6 sporych ziemniaków - 1/3 opakowania sera feta - około 150 g wędzonego boczku - 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków - sól, pieprz - 1 łyżeczka masła kolorowe róże z puree: - 400 g puree ziemniaczanego najlepiej wczorajszego - 1/3 szkl śmietanki 30 % - sól, pieprz, czosnek granulowany - 1 garść tartego drobno sera żółtego - 1 mała marchewka - 1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku - kilka łodyżek botwinki bez liści dodatkowo: - naczynie do zapiekania - 4 woreczki cukiernicze - 4 tylki cukiernicze 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki. 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki. Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są przyprawą do ziemniaków która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku. Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są przyprawą do ziemniaków która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku. bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw. bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw. 4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką. 3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 25 minut. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przeciskamy przez praskę ziemniaki wczorajsze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/zapiekanka-ziemniaczana-kwitnacy-ogrod.html