Domowe chlebki pita na zaczynie poolish

Łukasz
Dania mączne
06.05.2020 21:40
Domowe chlebki pita na zaczynie poolish

SKŁADNIKI Zaczyn poolish: 125 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 g suchych drożdży (¼ łyżeczki)* 125 ml zimnej wody Ciasto właściwe: 530 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 6 g suchych drożdży (1 łyżeczka)* 4 g soli (1 łyżeczka) 385 ml letniej wody 40 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Zaczyn poolish Mąkę oraz drożdże wsyp do miski lub dużego słoika, wlej wodę i wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy. Z jednej strony ta cała sytuacja tak, jak chyba każdego, doprowadza mnie do stopniowej utraty zmysłów, ale z drugiej jest coś fajnego w tym, że w końcu mogę poświęcić się całodniowemu wałkowaniu ciasta francuskiego, produkcji domowych croissantów, czy wyrabianiu własnego pieczywa. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją rękoma i rozciągnij na obficie podsypanym mąką blacie na dysk o średnicy 10-12 cm (w żadnym wypadku nie używaj w tym celu wałka!). Na początku wymarzyłem sobie domowe chlebki pita na zaczynie poolish i nieskromnie powiem, że wyszły tak dobre, że już dzisiaj mogę podzielić się z Wami pierwszym przepisem. Jak pisze sam mistrz, ze względu na wysoką aktywność proteazy (enzymu wywołującego hydrolizę białek) w zaczynie poolish konsystencja ciasta jest jedwabista i stanowi prawdziwą przyjemność dla dłoni, a pieczywo z jego udziałem wyrabia się niezwykle łatwo. Możliwości jest mnóstwo i jestem przekonany, że po pierwszej partii powtórzycie ten przepis na chlebki pita, żeby podać je w inny sposób. Chlebki pita na zaczynie poolish wychodzą puszyste, pełne pięknych bąbli i tak delikatne, że tych ze sklepu już nigdy więcej nie ruszycie. Wyrabiając ciasto na drożdżówki, zwykle dodaję sporo drożdży i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby móc się cieszyć gotowym wypiekiem jak najszybciej. Minus jest jednak taki, że nie rumienią się tak pięknie jak na patelni, a moim zdaniem to właśnie te delikatne podpalenia dają im niepowtarzalnego smaku. W przypadku świeżych drożdży ilość należy podwoić, a drożdże rozprowadzić najpierw w wodzie przed wymieszaniem z mąką. Chlebki pita można piec również bezpośrednio na blasze lub kamieniu do pizzy w piekarniku nagrzanym do 260°C przez około 10-12 minut. Jeżeli tak się nie dzieje, oznacza to, że patelnia nie została dobrze rozgrzana lub ciasto nie było odpowiednio wyrośnięte. Możecie jednak zrobić z nich bardziej ambitne danie, jakim jest sabih, sparować z falafelem czy wypełnić greckim gyrosem. Poza chlebkami pita w podobny sposób przygotowałem po raz pierwszy ciasto na klasyczną pizzę neapolitańską i focaccię. Na podstawie przepisu Erin McDowell z Food52 i rad Jeffreya Hamelmana z książki Chleb. Ograniczenia spowodowane kwarantanną i praca z domu spowodowały, że mam niespożyte pokłady energii, które szczególnie chętnie spożytkowuję na pieczenie. To, czego już nauczyła mnie kwarantanna to fakt, że pośpiech w kuchni nie jest wskazany. Świetnie smakują po prostu z masłem lub dobrą oliwą z oliwek. Po tych kilku tygodniach chyba uświadomiłem sobie, że największym błędem mojego życia było to, że nie zostałem piekarzem, bo mąka to zdecydowanie mój ulubiony żywioł. Jakoś z tymi technikami nigdy nie było mi po drodze i stwierdziłem, że czas to zmienić. Żeliwną patelnię bardzo mocno rozgrzej, a następnie piecz kolejno chlebki pita po około 2-3 minuty z każdej strony. Piecz je na bieżąco i przykrywaj ściereczką, aby nie wyschły w międzyczasie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/05/chlebki-pita-na-zaczynie-poolish.html