Jaja zapiekane z papryczkami padron

Dorota
Śniadania
03.05.2020 11:23
Jaja zapiekane z papryczkami padron

Jaja przepiórcze zapiekane z warzywami – z papryczkami padron, pomidorkami i szpinakiem Składniki (1 porcja): 1 duzy pomidor lub 2 małe 4-5 papryczek padron garść liści szpinaku 8-10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2 łyżeczki masła ulubiony olej lub oliwa z oliwek Przygotowanie: Lubię też bardzo te malutkie, najbardziej urocze ze wszystkich i właśnie z nich powstało moje dzisiejsze śniadanie – oto jaja przepiórcze zapiekane z warzywami – z papryczkami padron, pomidorkami i szpinakiem. Dlatego nigdy nie mogłabym zostać weganką – o ile z mięsem mogłabym się pożegnać bez większego problemu (i tak jem je raczej sporadycznie), to jajka wcinam prawie codziennie i kocham je w każdej postaci. Jajka przepiórcze świetnie nadadzą się również do sałatek np. ta z rzodkiewkami i sosem z awokado jest doskonała! Jajka przepiórcze mają to do siebie, że strasznie uciążliwie obiera się te ugotowane na twardo, tutaj nie mamy tego problemu, bo rozbijamy je do naczynia do zapiekania i tyle. To też super pomysł na śniadanie w stylu zerowaste – wrzućcie te jarzyny, które zostały Wam w lodówce. Do swojej zapiekanki użyłam moich ulubionych papryczek padron, na które jest już sezon i które można dostać w niektórych sklepach. Tutaj też super się sprawdziły, ale z dodatkami możecie kombinować i po prostu wykorzystajcie swoje ulubione warzywa.