Wydzielina ze smażonego kurczaka – czym tak naprawdę jest?

Emila
Kulinaria
28.04.2020 16:25
Wydzielina ze smażonego kurczaka – czym tak naprawdę jest?

Większość Polaków chętnie sięga po kurczaka, który jest bardzo łatwy i prosty do przygotowania. Dodajemy go do wielu dań, a najczęściej serwowany jest w smażonej formie. Podczas jego przygotowywania spotkaliśmy się zatem z uwalniającą się wydzieliną, którą zazwyczaj oddzielamy od mięsa lub smażymy tak długo, aż wyparuje. Czym jednak jest ta substancja? I czy powinniśmy się jej obawiać?

Smażenie

Kurczak jest bezpieczną opcją dla każdego, kto lubi dodawać mięso do potraw. Jest tani, niskokaloryczny, daje możliwość na przyrządzenie go w więcej niż jeden sposób oraz pasuje do niemalże każdego dania.

Każdy, kto chociaż raz w życiu przyrządzał kurczaka, mógł spotkać się z białą wydzieliną, która uwalnia się z kurczaka wraz ze smażeniem. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym ta wydzielina jest, a więc zazwyczaj decydują się na pozbycie się dziwnego płynu. Istnieje również przekonanie, że może ono szkodzić naszemu zdrowiu.

Niektórzy uważają, że substancja ta jest sygnałem o obecności antybiotyków lub hormonów w mięsie, ale nic bardziej mylnego. W Unii Europejskiej takie dodatki są niedozwolone. Czym jest zatem ta wydzielina? Na to pytanie odpowiedziała ekspert ds. żywienia, Katarzyna Okręglica, dla portalu ABC Zdrowie.

Zdjęcie Wydzielina ze smażonego kurczaka – czym tak naprawdę jest? #1

„Ta pianka to nic innego jak zwykłe białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmiany struktury białka pod wpływem wysokiej temperatury. To na pewno nie są ani antybiotyki, ani hormony, gdyż w Unii Europejskiej jest zakaz używania takich substancji. Chyba że w specjalnych przypadkach i pod nadzorem weterynarza.”

Przed tym, jak mięso trafi na sprzedaż, wstrzykiwany jest do niego rozwór z małą ilością soli, który rozpuszcza białko w kurczaku, dlatego w niektórych mięsach nie mamy do czynienia z białą substancją. Roztwór ten nie jest jednak szkodliwy dla zdrowia. Oznacza to zatem, że obecność wydzieliny w żaden sposób nie powinna nas martwić, a z pewnością nie sygnalizuje o szkodliwych dodatkach w mięsie.

Kluczowe Punkty
  • Kurczak jest bezpieczną opcją mięsa, którą Polacy chętnie wybierają.
  • Podczas smażenia kurczaka uwalnia się biała wydzielina, która jest często mylnie kojarzona z obecnością antybiotyków lub hormonów.
  • Substancja ta to białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmiany struktury pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Zakaz używania antybiotyków i hormonów w hodowli kurczaków obowiązuje w Unii Europejskiej.
  • Przed sprzedażą, do mięsa wstrzykiwany jest rozwór z małą ilością soli, który rozpuszcza białko.
  • Obecność białej wydzieliny nie sygnalizuje o szkodliwych dodatkach w mięsie.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną