Chleb na zakwasie w stylu włoskim, z semoliną

Picante-
Dania mączne
28.04.2020 10:48
Chleb na zakwasie w stylu włoskim, z semoliną

Składniki: - 350 g mąki pszennej typ 00 - 200 g semoliny - 100 g aktywnego zakwasu pszennego - 300 + 50 g wody - 1 łyżka miodu - 10 g soli Wykonanie: Mąkę i semolinę wsypujemy do miski, wlewamy 300 g letniej wody, mieszamy palcami lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Polecam filmik do zapoznania się z technikami składani ciasta Kena Forkisha: link do filmiku. Wymieszane ciasto przykrywamy folią, odstawiamy w temp. pokojowej na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z koszyka, nacinamy na wierzchu, przekładamy do nagrzanego uprzednio garnka żeliwnego (lub na kamień do pieczenia pizzy). Ostatnio obiecałam kilka propozycji na wypieki domowego chleba, zatem zgodnie z obietnicą w tym tygodniu pojawią się przepisy na chleby właśnie. Na początek chleb na zakwasie w stylu włoskim, z mąki typu 00 i dodatkiem semoliny. Przed pokrojeniem chleba pozwólmy mu całkowicie ostygnąć na kratce kuchennej (nie zostawiajcie go tuż po upieczeniu w garnku, aby nie zaparował). Wkładamy go do koszyka lub miski wyłożonej ściereczką i posypanej mąką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 9-10 godzin. Jeśli nie macie mąki 00 można użyć białej, typ 550, ale polecam Wam bardzo spróbować z delikatną 00.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://picante-jalapeno.blogspot.com/2020/04/chleb-na-zakwasie-w-stylu-woskim-z.html