Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Małgorzata
Ciasta
26.04.2020 20:42
Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Składniki

Składniki

    Spód

    • 300 g ciastek zbożowych*
    • 60 g masła 82%

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu półtłustego
    • 300 g białej czekolady
    • 250 g mascarpone
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 150 g cukru pudru
    • 3 jajka M

    Lemon Curd

    • 2 cytryny**
    • 80 g masła
    • 2 duże jajka
    • 2 żółtka
    • 160 g drobnego cukru

    Przepis

    Spód

    • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie, dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    • Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Odstawiamy na bok. Twaróg przeciskamy przez praskę dwukrotnie lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do niego jajka, mascarpone oraz cukier. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i mieszamy krótko do połączenia się składników.
    • Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

    https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-lemon-curd/

    Zostań z nami
    Pobierz naszą aplikację mobilną