Jabłkowa fantazja

Patrycja
Ciasta
25.04.2020 9:30
Jabłkowa fantazja

Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 200 g, Polewa: Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykrywając folią, wtedy ciasto nie przylepia się do wałka. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem. 1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/04/jabkowa-fantazja.html