Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku

Milena
Obiad
24.04.2020 13:29
Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku

A to tylko farsz schowany w naleśniku, który zapiekamy z sosem ketchupowym i serem żółtym, a podajemy z sosem czosnkowym – to już prawdziwe niebo w gębie! Składniki na naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku (wyszło mi 11 sztuk): 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka (około 400 g) pół główki kapusty pekińskiej pomidor niewielka papryka czerwona puszka kukurydzy sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, papryka ostra Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku i podane z sosem czosnkowym to bardzo pyszne i sycące danie, które możemy podać na obiad lub jako przekąskę na imprezie. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Zawijamy do środka dwa równoległe brzegi naleśnika, następnie zwijamy rulon zaczynając od jednej z niezwiniętych krawędzi – tak jak na krokiety. Pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka. Kurczak w aromatycznej przyprawie do gyrosa w połączeniu ze świeżymi warzywami – to już jest pyszne. Ponadto: płaska łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g sera żółtego Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/04/nalesniki-z-gyrosem-zapiekane-w-piekarniku/