Tarta ze szparagami i łososiem

Dorota
Dania mączne
22.04.2020 17:41
Tarta ze szparagami i łososiem

Składniki na wypełnienie: - 1 pęczek zielonych szparagów - 100 g wędzonego łososia - 1 kulka mozzarelli - 6-8 pomidorków koktajlowych - 3 jajka - 100 ml śmietany 12% - kilka gałązek świeżego tymianku - sól, pieprz Przygotowanie: - Mąkę mieszamy na stolnicy z solą. Tarta ze szparagami i łososiem poleca się na lunch, obiad, kolację, do wszamania w samotności, z rodziną i ze znajomymi. Szparagi idealnie będa komponowały się z łososiem, ale możecie też zrobić np. tartę z cukinią i fetą albo z pieczoną dynią i fetą. Ciasto wyjmujemy z lodówki, króciutko wyrabiamy i wałkujemy podsypując w miarę potrzeby mąką cienko – formując kształt pasujący do naszej formy na tartę. Ja bardzo często przygotowuję je na przyjęcia dla znajomych, bo smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ilość porcji: 6 Składniki na tartę: - 250 g mąki orkiszowej lub pszennej + ¼ szklanki do posypania formy i podsypania - ½ łyżeczki soli - 150 g zimnego masła + 1 łyżka do posmarowania formy - 3 łyżki zimnej wody Na każdą okazję dobra! Prosty quiche z zielonymi szparagami i łososiem wędzonym z pomidorkami koktajlowymi Tarta ze szparagami i łososiem – prosty quiche ze szparagami Lubicie tarty na wytrawnie? A jeżeli macie ochotę na więcej pomysłów na szparagi zajrzycie do wiosennego numeru magazynu Kocioł, dla którego przygotowałam tenprzepis. Wystarczy postawić tarte na stole, do tego przygotować sałatkę np. taką z borówkami i pyszna kolacja gotowa! Pomidorki przekrajamy na pół, łososia kroimy w mniejsze kawałki. Na wierzchu układamy główki szparagów, pomidorki (miąższem w górę) i łososia. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/tarta-ze-szparagami-i-lososiem/