Maślane kajzerki z kruszonką

Kasia
Śniadania
17.04.2020 15:12
Maślane kajzerki z kruszonką

Z każdej części formujemy podłużny wałeczek który zawiązujemy na supełek końcówkę wystającą z góry jedną zawijamy pod spód drugą do góry jak na zdjęciu.(dobrze jest to pokazane również na filmie powyżej).Gotowe bułeczki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ,w lekkich odstępach ,przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. zostańwdomu Składniki: na ciasto: 500g mąki 250 ml ciepłego mleka 60 g cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 50 g masła (roztopionego i wystudzonego) szczypta soli na kruszonkę: 3 łyżki cukru pudru 20 g masła 1 łyżka mąki W międzyczasie jak rośnie nam ciasto przygotowujemy kruszonkę:W małym garnku roztapiamy roztapiamy masło ,dodajemy cukier puder i łyżkę mąki na małym ogniu mieszamy aż zrobią się drobne grudki wyłączamy i odstawiamy do wystygnięcia. tym czasie ugniatamy ciasto ręką w misce ,żeby wybić z niego powietrze,ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Gotowe wyrobione ciasto posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .Po dodatkowo : 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułeczek Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży :Do miski kruszymy drożdże ,dodajemy łyżkę mąki ,około łyżki cukru i dwie łyżki mleka, mieszamy. Jak zacznie już się trochę wyrobi, to dolewamy przestudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut ,w razie potrzeby podsypując mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/04/maslane-kajzerki-z-kruszonka.html