Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami włoskimi

Sylwia
Śniadania
10.04.2020 15:01
Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami włoskimi

Ciasto - cały zaczyn - 60 g mąki owsianej bez glutenu - 70 g mąki ryżowej - 60 g mąki gryczanej - 50 g skrobi ziemniaczanej - 300 g lekko ciepłej wody - 7 g łusek babki jajowatej - 8 g soli - 60 g suszonej żurawiny - 60 g pokrojonych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE - Jeśli zakwas pochodzi z lodówki należy go wyciągnąć 2-3 godziny przed robieniem zaczynu. Składniki na formę 20×10 cm - 200 g aktywnego zakwasu owsiano gryczanego - 100 g mąki owsianej bez glutenu - 120 g mąki ryżowej - 50 g mąki/skrobi ziemniaczanej - 8 g łusek babki jajowatej - 340 g lekko ciepłej wody - 8 g soli - po 60 g pokruszonych orzechów włoskich i suszonej żurawiny (może być mniej) PRZYGOTOWANIE - Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną NA ZAKWASIE OWSIANO RYŻOWYM METODA Z ZACZYNEM Składniki na formę 20×10 cm Zaczyn - 150 g zakwasu u mnie owsiano ryżowy - 50 g mąki owsianej bez glutenu - 50 g mąki ryżowej bez glutenu - 100 g lekko ciepłej wody Ja tego nie zrobiłam i podczas krojenia zdarzało się, że żurawina wypadała, pozostawiając sporą dziurę 😉 Piekłam ten chlebek na dwóch różnych zakwasach i dwoma różnymi metodami, dlatego poniżej znajdziecie dwa przepisy i dwa sposoby przygotowania – na zakwasie owsiano ryżowym z zaczynem oraz na zakwasie owsiano gryczanym bez zaczynu. RADA 1 – Chleb można również upiec podobnie jak ten Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie – nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć formę i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni grzanie góra dół. METODA 1 – formę włożyć do zimnego piekarnika, ustawić na 180 stopni grzanie góra dół i piec około 70-75 minut. Jeśli po wyciągnięciu chleba z formy, spód będzie niewystarczająco twardy, można go włożyć bez blaszki oraz papieru na 5 minut do piekarnika i podpiec. METODA 2 – piekarnik nagrzać do 250 stopni, włożyć formę i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, grzanie góra dół. - Gotowy zaczyn wymieszać, przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi składnikami – żurawinę i orzechy dodać na samym końcu, kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-5 godzin. Jeśli rano okazuje się, że mało urosło, formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 40-45 stopni na około 1-2 godziny. Formę włożyłam do wcześniej nagrzanego do 35-40 stopni piekarnika – po włożeniu chleba nagrzewanie należy wyłączyć, można zostawić zapaloną lampkę. Ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra dół i piec około 70 minut, do suchego patyczka i brązowej skórki. - Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia. - Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. - Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. RADA 2 – mój piekarnik grzeje dosyć mocno, dlatego u Was czas pieczenia może być dłuższy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-na-zakwasie-z-zurawina/