Cytrynowe kruche jajeczka

Joanna
Wielkanoc
29.03.2020 11:04
Cytrynowe kruche jajeczka

na ok 40 sztuk Ciasto: 400g mąki 170g masła 2 żółtka 1 pełna łyżka kwaśniej śmietany Szczypta soli 180g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: Sok i skórka otarta z 3 cytryn 220g cukru 3 żółtka 2 jajka 150g masła Cukier puder do oprószenia ciastek Foremką w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 10 minut (do zezłocenia). Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, z tą tylko różnicą, że w każdym jajku dodatkowo wycinamy okrągłą dziurkę na żółtko. Możemy także zrobić krem bezpośrednio na palniku, a nie na parze, ale jest większe ryzyko zważenia się. Część schłodzonego ciasta wałkujemy na grubość ok 3-4mm, delikatnie podsypując mąką jeśli zbyt przywiera do stolnicy. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy na gładką kulę. Idąc za ciosem, zostawiam Wam słodki wielkanocny pomysł na ciasteczka, które pokochają szczególnie najmłodsi konsumenci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/03/cytrynowe-kruche-jajeczka.html

Kuchnia w czekoladzie

Joanna