Chleb bez drożdży w kilka minut

Kasia
Śniadania
27.03.2020 12:24
Chleb bez drożdży w kilka minut

duży chleb lub dwa mniejsze) - 800 g mąki pszennej - 2 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju lub oliwy - 3 szkl kefiru lub maślanki w temp. pokojowej(moja szkl. Mieszamy krótko do połączenia się składników,przekładamy do jednej dużej lub dwóch małych keksówek (wysmarowanych olejem i posypanych kaszką manną lub sezamem czy płatkami owsianymi,co akurat macie ,żeby chlebek nie przywarł do blaszki).Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy np. makiem lub sezamem. ma zawsze 250 ml) - 2-3 łyżki mleka i 1 łyżka maku do posypania wierzchu (nie koniecznie) Przygotowanie:Do miski dajemy mąkę,sodę ,proszek i sól,mieszamy wszystko razem i dodajemy olej i kefir. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 min ,po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki i studzimy na kratce ,kroimy najlepiej po całkowitym wystudzeniu. Zobaczcie krótki film jak zrobić taki chlebek ⇓⇓⇓

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/03/chleb-bez-drozdzy-w-kilka-minut.html