Najlepsze spaghetti bolognese na bogato

Martyna
Makarony
21.03.2020 20:23
Najlepsze spaghetti bolognese na bogato

Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki – 1 puszka pomidorów krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 125ml mleka – 100g chudego boczku (w plastrach) – 4 łodygi selera naciowego – 2 marchewki – 1 cebula – 4 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Ponadto, polecam przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych bolognese, lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese, które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez min. 30 min (im dłużej tym lepiej – najlepiej 2h), od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: makaron spaghetti, tarty parmezan, listki bazylii Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy na dużą patelnię, wytapiamy na małym ogniu, aż się zrumieni. Przesuwamy go na bok, a w wytopiony tłuszcz wkładamy drobno posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szklimy. Danie to przyrządzam na różne sposoby, czasami w biedniejszej wersji (przepis TUTAJ), a czasami w wersji bogatszej tak jak dziś. Kiedy nie mam pomysłu na to, co ugotować danego dnia, bardzo często pada na bolognese właśnie. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mam w lodówce i ile mam czasu na przygotowanie obiadu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/najlepsze-spaghetti-bolognese-na-bogato/