Domowy chleb tostowy

Ewa
Śniadania
18.03.2020 8:13
Domowy chleb tostowy

No i niech mi ktoś powie, że czasami kupowanie na zapas jest złe 😉 😉 😉 Niewiele się zastanawiając przygotowałam bardzo szybki, składający się z zaledwie kilku składników, pszenny chlebek tostowy. Mam wrażenie, że był ze mnie bardzo dumny, bo cały czas powtarzał, że nie wierzy, że zrobiłam taki dobry chlebek. Mieszamy przez chwilę, po czym przekładamy na blat i wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto dosyć szybko przestaje lepić się do rąk, należy go jednak dość długo wyrabiać aby nabrało elastyczności). 😉 7 g suchych drożdży 2 płaskie łyżki cukru 450 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy) 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli morskiej Udostępnij Zapisz Nawet nie wiecie jaka była moja radość, gdy okazało się, że w szafce mam kilka torebek suszonych drożdży. Mój synek nie mógł się go jednak nachwalić i stwierdził, że jest jeszcze lepszy. Wyrośnięty chlebek pieczemy przez około 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/03/18/domowy-chleb-tostowy/