Delikatne chlebki naan (6 składników)

Wilk
Dania mączne
25.02.2020 21:58
Delikatne chlebki naan (6 składników)

Na masło czosnkowe (opcjonalne, ale bardzo polecane!): ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► czosnek [3-4 ząbki] ► sól [1/2 łyżeczki] ► świeża kolendra lub pietruszka do podania *pełnotłusty jogurt, czyli jogurt o zawartości tłuszczu ok. 8%-10%, np. jogurt śmietankowy lub jogurt typu greckiego Przygotowanie W misce rozetrzeć 20 g drożdży z 1 łyżeczką cukru. Drukuj przepis Składniki ► świeże drożdże [20 g] ► cukier [5 g / 1 łyżeczka] ► mąka pszenna [300 g + mąka do podsypania ok. 50 do 100 g] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] pełnotłusty jogurt* [125 g / 1/2 szklanki] ► roztopione masło lub masło klarowane [10 g / 1 łyżka] Wyrośnięte kuleczki rozwałkować na owalne placuszki i ułożyć na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni, po jednym, maksymalnie dwóch na raz. Do miski z drożdżami dodać 300 g mąki, pół łyżeczki soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, 125 g pełnotłustego jogurtu i łyżkę roztopionego masła. Pamiętajmy, że podczas studzenia tłuszcz nadal przez długi czas będzie utrzymywał wysoką temperaturę i czosnek nadal będzie nabierał koloru nawet po zdjęciu garnka z palnika. W rondelku rozpuścić 100 g masła, a kiedy będzie całkowicie płynne i zacznie się pienić, dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podczas zagniatania na blacie porządnie podsypywać mąką, aż ciasto przestanie się kleić, ale nadal będzie elastyczne i miękkie. Po ok. 60-90 sekundach spód powinien mieć piękne, mocno rumiane ślady, a na surowej powierzchni powinny pojawić się bąble. Dodatkowo: ► ciepła woda [125 ml / 1/2 szklanki] ► sól [1/2 łyżeczki] Zwilżenie ściereczki sprawi, że ciasto będzie miało podczas wyrastania bardzo wilgotny ,,klimat, co zapobiegnie powstawaniu suchej skorupy na jego powierzchni. Zbyt mocno podsmażony czosnek nabiera charakterystycznej goryczy, więc finalne masło będzie nieprzyjemnie gorzkie – warto zwrócić na to uwagę. Miskę przykryć lekko zwilżoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Z każdej części uformować kulkę i odstawić na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia. Polecam odgrzewać na patelni, po minucie z dwóch stron. W zależności od użytego jogurtu, ciasto może przyjąć mniej lub więcej mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/02/delikatne-chlebki-naan-6-skladnikow.html