Solianka

Zupy
24.02.2020 12:12
Solianka

Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zalewajka – flaki – flaki z boczniaków – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica SOLIANKA Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 300 g wędzonego boczku – 100 g wędzonej kiełbasy – 5-7 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości) – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 300 ml passaty pomidorowej – 1 l bulionu – 3 liście laurowe – 20 czarnych oliwek – 150 ml soku z ogórków kiszonych – pieprz – kilka plasterków cytryny – kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany do podania (18%) – natka pietruszki Przygotowanie: W tym czasie pokrój w niewielką kostkę ogórki kiszone oraz oliwki w plasterki (1 oliwkę kroję na 3-4 plasterki). Przełóż wszystko do garnka (punkty 1 i 2 możesz od razu robić w garnku jeśli twój garnek ma powłokę która ułatwia smażenie), dodaj passatę pomidorową i gorący bulion oraz pół łyżeczki pieprzu i listki laurowe. Dodaj na patelnię (bez dodatkowego tłuszczu) drobno pokrojony wędzony boczek i smaż kilka minut aż spora część tłuszczu się wytopi. Smakiem najbardziej przypomina naszą polską ogórkową, bo ogórki kwaszone to jeden z podstawowych składników tej zupy. Dodaj je na patelnię i podsmaż z mięsem aż się zeszklą. Włóż ogórki do zupy, gotuj około 3-4 minut po czym dodaj oliwki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/solianka/