Marynata do kurczaka – specjalny przepis Magdy Gessler

Emila
Kulinaria
22.02.2020 19:37
Marynata do kurczaka – specjalny przepis Magdy Gessler

Szukasz interesującego sposobu na przyrządzenie kurczaka, który idealnie będzie pasował z sałatkami lub różnymi mięsnymi daniami? Oto specjalny przepis Magdy Gessler, który zachwyci twoje kubki smakowe!

Zdjęcie Marynata do kurczaka – specjalny przepis Magdy Gessler #1

Marynata do kurczaka

Mięso można przygotować na wiele sposobów, aby urozmaicić dania na naszych stołach. Jeśli znudziły ci się znane sposoby przyrządzania mięsa, to jest to okazja na poznanie czegoś nowego. Aby przygotować marynatę do kurczaka według Magdy Gessler, będziesz potrzebować:

  • jogurt naturalny
  • oliwa
  • czosnek
  • sok z cytryny

Dla jeszcze lepszego smaku warto dodać kawałki cebuli między mięso. Taką marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na całą noc, aby wszystkie aromaty i smaki były doskonale wyczuwalne. Marynata idealnie nadaje się do każdego rodzaju sałatek, a więc możesz eksperymentować z różnymi składnikami, aby odnaleźć swoje ulubione połączenie.

Zdjęcie Marynata do kurczaka – specjalny przepis Magdy Gessler #2

Kurczak w formie dania

Jeśli marzy ci się kurczak, jako danie, to warto przygotować nieco inną marynatę, która nada niesamowicie soczystego i wyrazistego smaku. Co potrzebujesz?

  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 180g musztardy rosyjskiej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • sok z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru

Przygotowanie:

Na samym początku posiekaj czosnek, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Osuszone mięso zamocz w marynacie, a następnie wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Przykryj mięso i pozostaw do pieczenia przez godzinę. Po tym czasie zabieramy pokrywkę i pieczemy przez 20 minut. Ważne jest, aby mięso było zarumienione. Następnie wyciągamy i nakładamy na talerz wraz z ulubionymi dodatkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną