Domowy serek topiony

Jolanta
Przetwory
17.02.2020 10:55
Domowy serek topiony

Serek topiony (domowy) SKŁADNIKI: 1 kg twarogu półtłustego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, do smaku 1-1,5 łyżeczki soli, 2 żółtka Dodatki: czerwony pieprz, gruboziarnista sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, natka pietruszki, kminek, koperek itp. PRZYGOTOWANIE: Do serków topionych można dodawać różne dodatki w zależności od naszych preferencji smakowych, tym razem do jednej porcji dodaliśmy natkę pietruszki i czerwony pieprz, do drugiej zaś suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. W tym przepisie do przygotowanego serka śmietankowego dodane zostały suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oraz natka pietruszki z czerwonym pieprzem. Zdejmujemy miskę z serem z garnka, cały czas ucierając dodajemy żółtka jajek (trzeba to robić szybko by żółtka się nie ścięły) i doprawiamy solą do smaku. W garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim metalową miskę z serem i ucieramy silikonową łopatką, aż ser dokładnie się roztopi ( nie powinno być grudek). Przepis na ser smażony z kminkiem znajdziecie tutaj , polecam też ser smażony z suszonymi pomidorami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/serek-topiony-domowy/