Faworki

Jolanta
Ciasta
17.02.2020 10:16
Faworki

Przepis na ok 60 sztuk faworków: Składniki: 1/2 kg mąki, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki cukru 3-4 szt. jajka, szczypta soli ok. 100 ml mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kieliszek Scotch Whisky (lub spirytus) do posypania cukier puder wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym olej do smażenia U nas zawsze faworki pojawiają się obok pączków w Tłusty Czwarek, tym razem podaję wam przepis Piotra, jego faworki mają w składzie proszek do pieczenia, dlatego nie są cieniutki i chrupiące jak moje chruściki, jego pyszne faworki są mięciutkie i pulchne. Kroimy ciasto na paski szerokości ok. 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Olej rozgrzewamy w rondlu bardzo mocno i wrzucamy po kilka sztuk faworków, smażymy chruściki na złoty kolor. Faworki przekładamy na półmisek i obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Faworki zwane są też chruścikami, są to ciastka smażone w głębokim tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/faworki/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta