Czeskie ciasteczka ule, czekoladowo-rumowe! MNIAM!

Nawoja
Przepisy
13.08.2013 11:23
Czeskie ciasteczka ule, czekoladowo-rumowe! MNIAM!

Przepis

Składniki:

orzechy włoskie [200 g]

cukier puder [200 g]

białko z jajka [1 szt.]

masło [0.5 kostki]

cukier puder [15 dag]

żółtko z jajka [3 szt.]

spirytus [2 ] (kieliszki)

wafle [2 szt.]

Przygotowanie:

Wiem, że przepis na ule pojawił się na "smacznym", wiem że ule można robić także o smaku kokosowym lub czekoladowym - ja toleruję i uznaję za prawdziwe tylko orzechowe i tylko z samodzielnie zrobionym nadzieniem. Ciasteczka darzę ogromnym sentymentem gdyż gościły na moim weselu :)

Uwielbiam te ciasteczka mimo, że klejenie ich jest pracochłonne. Przepis jest bardzo prosty ale konieczny jest zakup specjalnych foremek. Sprawdziłam - wystarczy w wyszukiwarce wpisać "foremki ule" i sprawa jest wyjaśniona. Ja foremki kupiłam w małym ale dobrze zaopatrzonym sklepie typu "wszystko do gospodarstwa domowego". Kosztowały 6 zł.

Ciasto do wyklejania:

Orzechy zmielić, połączyć z cukrem pudrem i białkiem z jednego jajka.

Nadzienie adwokatowe:

Masło starannie miksujemy z cukrem pudrem, 3 żółtkami i alkoholem. Musi wyjść gładka (bez grudek), półpłynna masa.

Wykonanie:

Masą orzechową wyklejamy foremki, palcem robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem adwokatowym. Z wafli wycinamy kieliszkiem odpowiedniej wielkości krążki, przykładamy je do dołu foremki (tak aby po odwróceniu nadzienie nie wypłynęło) i delikatnie otwieramy foremkę. Gotowe!

Wskazówki i sugestie:

- ciasteczka można skonsumować od razu ale ja polecam okryć je folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce np. do lodówki - wszystkie składniki "przesiąkną sobą" a sama ule stężeją,

- jeśli ktoś ma "chody" u sióstr zakonnych, które wypiekają komunikanty (lub proboszcza), to polecam zakupić trochę niekonsekrowanych hostii - ule najlepiej smakują na takich cieniutkich wafelkach no i nie trzeba samemu wycinać kieliszkiem kółeczek

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną