Galaretka z jajkiem ,serem i szynką

Kasia
Przekąski
13.02.2020 13:46
Galaretka z jajkiem ,serem i szynką

do wypełnienia galaretki: Do garnka wlewamy ok 1 l wody,dodajemy obrane warzywa,Cebulę kroimy w grube plastry i opalamy na suchej patelni i również wrzucamy do wody,dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu przez ok 1-1,5 godziny,po tym czasie odcedzamy i po kilku minutach wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści(ta ilość żelatyny jest przewidziana na ok 800 ml wywaru).Foremkę w której będziemy przygotowywać naszą galaretkę wykładamy folią spożywczą (żeby później łatwiej było ją wyjąć,ja użyłam keksówki z okrągłym dnem).Dno i boki wykładamy plastrami żółtego sera i ja ser na środku dna układamy obrane ze skorupek jajka ,posypujemy groszkiem i papryką, dookoła jajek układamy plastry szynki zwinięte w harmonijki,lub pokrojone w paski(jak wolicie),na wierzch jeszcze trochę groszku i papryki ,na samą górę układamy kilka plastrów żółtego,zalewamy wszystko naszym wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia,najlepiej na całą noc - po ok godzinie jak już trochę stężeje,przykryjcie wierzch również folią spożywczą żeby serek z wierzchu nie wysechł.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/02/galaretka-z-jajkiem-szynka-i-serem.html