Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir?

Agnieszka
Zdrowie
07.02.2020 12:39
Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir?

Kefir jest to sfermentowane mleko krowie lub kozie, które wytwarzane jest przy użyciu ziaren kefirowych. Jest to jeden z najlepszych probiotyków, jakie dostępne są na rynku. Świetnie wzmacnia odporność oraz dzięki dużej zawartości wapnia przeciwdziała osteoporozie. Jest on także bardzo skuteczny w zwalczaniu wielu bakterii, a także niektórych grzybów.

Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir?

Jest to napój najbardziej popularny w Europie Wschodniej, a Polska jest drugim producentem na świecie kefiru. Kefir wytwarza się z grzybków kefirowych - zwanych także tybetańskimi. Kształtem i wyglądem przypominają różyczki kalafiora. Mają nieregularny kształt i osiągają wielkość od 3 mm do 20 mm.

Ziarna kefirowe - co to jest?

Grzybki kefirowe są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże.Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Aby uzyskać kefir, należy zalać ziarna mlekiem i pozostawić w cieple na 24 godziny. Po dobie otrzymujemy już gotowy produkt w postaci kefiru, który wspomaga trawienie i jest lekko kwaśny.

Co zawiera w sobie kefir?

Kefir posiada mnóstwo właściwości, które poprawiają zdrowie człowieka. Przede wszystkim w jego składzie możemy znaleźć takie witaminy jak: witaminy B1, B12, kwas foliowy, witamina K, biotyna. Zawarte w nim bakterie i drożdże poprawiają florę bakteryjną organizmu, a zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości. Kefir zawiera także aminokwasy, które dobrze oddziałują na układ nerwowy. Osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy spokojnie mogą spożywać kefir, gdyż podczas jego produkcji zawartość laktozy znacznie się zmniejsza. W tym napoju znajdziemy prawie wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, które spowodują, że nasz organizm będzie lepiej funkcjonował i będzie zdrowszy.

Zdjęcie Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir? #1Korzyści wynikające ze spożycia kefiru

Kefir zawiera w sobie pełnowartościowe białko, wapń, witaminy i składniki mineralne. Jest to napój znany i stosowany od tysięcy lat, a jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez wielu naukowców. Stosowany jest w przypadku, gdy inne metody farmaceutyczne zawodzą lub są niedostępne.

- Układ odpornościowy

Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jego regularne spożycie polecane jest osobom, które zmagają się z chorobami wirusowymi (opryszczka, półpasiec, AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia). Witaminy zawarte w kefirze wpływają bardzo dobrze na osoby, które mają problemy z układem nerwowym, depresją bądź nadpobudliwością. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia krwi, cholesterolu, wspomagają pracę nerek, tarczycy oraz wątroby.

- Osteoporoza

Wysoka zawartość wapnia i witaminy K2, która wspomaga wchłanianie wapnia świetnie zapobiega osteoporozie. Jest to tani i łatwy sposób na wzmocnienie tkanki kostnej oraz zahamowanie ryzyka złamań.

- Nowotwory

Zawarty w kefirze polisacharyd przyczynia się do zahamowania rozwoju i rozrostu komórek nowotworowych. Badania wykazały, że działa silniej przeciwutleniająco niż witamina E.

- Sport i odchudzanie

Osoby, które regularnie uprawiają sport, wyczynowo biegają i trenują także mogą dzięki codziennemu spożywaniu kefiru odczuć pozytywne skutki, takie jak redukcja zmęczenia, czy przyspieszona regeneracja nadwyrężonych ciężkimi ćwiczeniami komórek.

Zdjęcie Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir? #2

Codzienne picie kefiru bardzo dobrze działa na przewód pokarmowy, co pozwala na regulowanie rytmu wypróżnień, redukuje wzdęcia i wspomaga motorykę jelit. Wysoka zawartość składników odżywczych powoduje, że ograniczona jest chęć podjadania. A to z kolei prowadzi do redukcji wagi ciała i ustabilizowania wagi.

Kluczowe Punkty
  • Kefir to sfermentowane mleko, które jest silnym probiotykiem.
  • Kefir wzmacnia odporność i jest skuteczny w zwalczaniu wielu bakterii i grzybów.
  • Produkcja kefiru polega na zalaniu ziaren kefirowych mlekiem i pozostawieniu w cieple na 24 godziny.
  • Kefir zawiera m.in. witaminy B1, B12, kwas foliowy, witaminę K, biotynę oraz bakterie i drożdże poprawiające florę bakteryjną organizmu.
  • Kefir jest bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ podczas produkcji zawartość laktozy znacznie się zmniejsza.
  • Kefir zawiera białko, wapń, witaminy i składniki mineralne poprawiające zdrowie człowieka.
  • Regularne spożywanie kefiru jest zalecane osobom zmagającym się z chorobami wirusowymi oraz ma pozytywny wpływ na układ nerwowy.
  • Dzięki wysokiej zawartości wapnia i witaminy K2, kefir zapobiega osteoporozie.
  • Kefir zawiera polisacharyd, który przyczynia się do zahamowania rozwoju i rozrostu komórek nowotworowych.
  • Kefir jest zalecany dla osób uprawiających sport, pomaga w redukcji zmęczenia i przyspiesza regenerację mięśni.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną