Chlebki naan

Anna
Przekąski
22.01.2020 9:32
Chlebki naan

Liczba porcji: 8 chlebków naan Kaloryczność kcal: 160 w 1 chlebku Dieta: wegetariańska 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 310 g 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego - 80 g pół szklanki wody - 125 ml łyżeczka suchych drożdży - 5 g łyżka delikatnej oliwy pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli Chleb naan Jak widać na zdjęciu powyżej, chlebek naan pieczony w piecu w wysokiej temperaturze może się zamienić w jadalny balonik. Chlebki naan Ciasto na chlebek naan szykuje się bardzo prosto. Wyrośnięte ciasto na chlebki naan przełóż na blat obsypany lekko mąką. Możesz je upiec w piekarniku lub też uprażyć na suchej patelni. Na środkowej półce w piekarniku nagrzewam też czystą i suchą blachę z wyposażenia piekarnika. Możesz go piec w piekarniku lub też uprażyć na patelni. Do zrobienia placków naan potrzebujesz: duża patelnia z grubym dnem, piekarnik lub też płyta kuchni kaflowej; wałek i odrobina mąki do podsypywania placków. Biorę jeden placek na otwartą dłoń i ostrożnie, ale sprawnie przerzucam placek na nagrzaną blachę. Aby uprażyć chlebek naan na patelni wybierz niedużą patelnię z grubym dnem. Na taką nagrzaną blachę bardzo ostrożnie przerzucam gotowe do pieczenia chlebki naan. Zamiast oliwy możesz użyć miękkiego masła lub też innego oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron. Z czym podawać chlebki naan:Gotowy chlebek naan możesz jeść bez żadnych dodatków. Na koniec jeszcze łyżka delikatnej (nie może być gorzka) oliwy oraz płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru. W upały miskę połóż na blacie kuchennym w cieniu. Na chlebku najpierw pojawiają się małe pęcherzyki a po chwili rosną i zaczynają się ze sobą łączyć. Super pyszny i bardzo uniwersalny przepis na chlebek naan . Posmarowane masłem chlebki możesz posypać do wyboru: prażonym sezamem; siekanymi ziołami - kolendra, tymianek lub pietruszka; ziołami suszonymi np. oregano; płatkami chili; przepuszczonym przez praskę czosnkiem. To takie małe chlebki bez proszku do pieczenia, bez drożdży, a wyłącznie na sodzie. Placki kładź obok siebie na desce, blacie lub papierze do pieczenia. Przygotowane kulki ciasta rozwałkowuj na placek o średnicy około 15 cm i grubości około 3 mm. Na nagrzaną patelnię kładź pojedynczo placki naan. Chlebki naan sprawdzają się idealnie do zajadania z różnymi pastami. Naany zawsze warto podać z kurczakiem curry, czy też z serami i oliwą. Po około 8 minutach pieczenia robią się rumiane i są już gotowe do wyjęcia z pieca. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci masła oraz ziół, których użyłam do posmarowania chlebków po upieczeniu. Każdy kawałek uformuj w dłoniach na kształt kuli. Możesz użyć mąki tortowej lub też mąki typ. Wystarczy umieścić razem wszystkie składniki i wyrobić je na elastyczne i jednolite ciasto. 00 (Tipo 00 – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Następnie każdą połówkę ciasta jeszcze na pół. Wypróbuj też mój przepis na proziaki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/chlebek-naan