Omlet- torcik z cukinią

Krzysztof
Śniadania
07.07.2014 4:46
Omlet- torcik z cukinią

Przepis

Składniki :

5 jajek

1/2 szklanki mąki owsianej

1/3 szklanki mąki żytniej

2 małe cukinie

ok. 3-4 cm posiekanej kapusty pekińskiej

pęczek szczypiorku

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

szczypta soli

czarny świeżo mielony pieprz

2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cukinie myję i kroję w cienkie plasterki, lekko solę. Do garnka z grubym dnem wlewam łyżkę oleju, wrzucam cukinię i pod pokrywką smażę, mieszając, przez ok. 5 minut- by się zeszkliła. Odstawiam do przestygnięcia. Do miski wbijam jajka, roztrzepuję je widelcem, dolewam sos sojowy i stopniowo dodaję obie mąki. Mieszam dokładnie. Szczypiorek siekam drobno i dodaję do ciasta. Dokładam cukinię i kapustę, mieszam, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą ( uwaga, sos sojowy jest słony). Do garnka w którym smażyła się cukinia wlewam łyżkę oleju, rozgrzewam go i wylewam całe ciasto ( na grubość kilku centymetrów). Przykrywam garnek i na niewielkim ogniu smażę, nie mieszając, 25 minut z jednej strony ( lekko drewnianą łopatką oddzielam boli od ścinek garnka). Po tym czasie energicznym ruchem odwracam garnek, by omlet pozostał na pokrywce usmażoną stroną do góry i za pomocą łopatki delikatnie zsuwam go znowu do garnka - uprzednio znów wlewam łyżkę oleju. Smażę jeszcze ok. 10 minut.

Przekładam na talerz i dzielę na kawałki jak tort.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną