Zdrowe frytki z pietruszki w stylu orientalnym

Dorota
Przekąski
19.01.2020 15:54
Zdrowe frytki z pietruszki w stylu orientalnym

Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 4 duże korzenie pietruszki 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie) 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Do ich przygotowania możemy wykorzystać również inne warzywa korzeniowe, a zamiast smażyć na oleju – upiec w piekarniku z ulubionymi warzywami. Zmieńcie przyprawy, wymieszajcie ze sobą różne warzywa – świetnie nada się nie tylko korzeń pietruszki, ale również marchewka, seler czy bataty (taaak, wszyscy je uwielbiamy!). Przepis na te frytki przygotowałam dla jesiennego numeru Magazynu Kocioł, w którym znajdziecie więcej inspiracji pietruszkowych i gryczanych, a możecie go pobrać całkowicie za darmo stąd. Takie warzywne frytki uwielbiam jeść jako dodatek do dań głównych albo maczać w pesto, hummusie lub innym sosiku. Świetnie nadadzą się jako szybka przekąska lub danie do podania na przyjęciu czy imprezie albo dodatek do dania głównego. Sami możecie też dostosować chrupkość do swoich upodobań – im dłużej będziecie trzymali je w piecu, tym bardziej chrupiące będą. Ponieważ przygotowuje się je bardzo prosto, są również doskonałą opcją jako przekąska na imprezę czy szybki lunch.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/zdrowe-frytki-z-pietruszki-w-stylu-orientalnym/