Gotowe w 10 minut! Najlepsze kluseczki, jakie kiedykolwiek jadłam! Moja córka prosiła o dokładkę!

Helka
Obiad
19.01.2020 12:33
Gotowe w 10 minut! Najlepsze kluseczki, jakie kiedykolwiek jadłam! Moja córka prosiła o dokładkę!

Kluski leniwe – Składniki: Składniki na leniwe kluski: 2 kostki twarogu półtłustego lub ewentualnie tłustego (500 g) 2 jajka rozmiar M 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) ok. 100 g mąki pszennej – (pół szklanki + 1 czubata łyżka) szczypta soli do smaku * szklanka o pojemności 250 ml Do polania klusek leniwych z serem: 2 czubate łyżki bułki tartej 100 g masła (pół kostki) 1 czubata łyżka cukru Takie leniwe pierogi wrzucać na delikatnie gotującą się wodę (nie powinna ona mocno bulgotać, bo wtedy istniej ryzyko, że kluski się rozgotują i będą się rozpadać) i gotować je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody (nie dłużej, bo się rozpadną). Być może w niektórych rejonach mówi się właśnie pierogi, bo składniki są takie same jak na pierogi z serem, tylko idzie się na skróty, mieszając wszystkie składniki razem, bez marnowania czasu na lepienie pierogów. U nas zdecydowanie częściej mówiło się leniwe pierogi, aczkolwiek z pierogami, to one nie mają zbytnio wspólnych cech wizualnych :) Swoich wyglądam bardziej przypominają kluski, dlatego też tytuł przepisu to kluski leniwe. Kluski leniwe przepis Można by się kłócić o nazwę, czy są to kluski leniwe, czy leniwe pierogi. Przepis na leniwe pierogi: Do przygotowania leniwych pierogów najlepszy jest twaróg półtłusty lub tłusty, który można kupić w kostce (takiej zawiniętej w papier), bądź w foliowym opakowaniu i wtedy jest to twaróg typu krajanka. Aczkolwiek, u nas na Kociewiu leniwe pierogi z serem robiło się ciut inaczej niż wszędzie w Polsce, a mianowicie dodawało się do nich zmielone, ugotowane ziemniaki. Używaną masę położyć na blacie oprószonym mąką i rozrolować (za pomocą dłoni lekko oprószonych mąką) na podłużny wężyk o średnicy ok. 2 cm, tak jak na kopytka. Dokładny przepis na tradycyjne kociewskie kluski leniwe znajdziecie tutaj: pierogi leniwe z ziemniakami. Następnie żółtka dodać do miski ze zmielonym twarogiem, a białka jajek ubić na sztywną pianę, najlepiej za pomocą miksera (po odwróceniu miski do góry dnem piana nie powinna wypadać, tylko trzymać się miski). W tym celu na suchą patelnię, rozgrzewaną na małym ogniu wrzucić bułkę tartą i smażyć ją do czasu aż się lekko zarumieni. Leniwe kluski kojarzą się mi głównie z moją Babcią, która często mi je robiła, by mnie trochę podtuczyć w dzieciństwie. Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, mąki i jajek. Kluski leniwe – z czym podawać? Gotowe kluseczki podawać polane masłem z bułką tartą. Zanim jeszcze przystąpicie do robienie leniwych pierogów w mojego przepisu, to taka mała uwaga, byście pamiętali o tym, by nie sypać zbyt wiele mąki, ponieważ wtedy kluseczki wyjdą zbyt twarde. Kluski leniwe przełożyć do miseczki, posypać cukrem, a na koniec polać masłem z bułka tartą. Mówi się kluski leniwe, czy leniwe pierogi? Następnie tak uformowane ciasto lekko spłaszczyć i pokroić za pomocą ostrego nożna na średniej wielkości leniwe kluski. Będzie ona nieco lepka, ale nie powinno się dosypywać więcej mąki (patrz komentarz powyżej o zbyt dużej ilości mąki w kluseczkach). Ja przepuszczam twaróg przez maszynkę dwukrotnie, ponieważ nie lubię, jak w kluseczkach są małe kawałki twarożku – wolę, jak są one o jednolitym cieście. W połączeniu z masełkiem, bułką tartą o raz cukrem tworzą niesamowicie pyszne danie, które zarówno sprawdzi się jako słodki obiad lub kolacja. Poniżej znajdziecie idealne proporcje na kluski leniwe, dzięki którym wychodzą one przepyszne i idealnie mięciutkie. W ten sam sposób postąpić z resztą masy na kluski. Masę serową podzielić na kilka części, a następnie z każdej z nich uformować owalną kulkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/kluski-leniwe/