Serowe leniwe kluseczki

Magdalena
Obiad
18.01.2020 16:49
Serowe leniwe kluseczki

Składniki: (na około 45-50 klusek) - 500 g półtłustego twarogu - 2 średnie jajka - 100-120 g mąki pszennej - 2 łyżki miękkiego masła - szczypta soli - ulubione dodatki: cukier trzcinowy, cynamon, jogurt naturalny, owoce Rady: Przygotowując leniwe kluseczki musicie pamiętać, by nie dodawać za dużo mąki. Można je posypać brązowym cukrem, podać z cynamonem lub z naturalnym jogurtem i owocami. Kluseczki można też formować w dłoniach, ale wówczas każda może wyjść nam inna 😉 Każdą tak przygotowaną porcję kluseczek gotujemy w naszej wodzie. Mąki nie dodajemy więcej niż 120 g (ja przeważnie dodaje 100 g). Serowe leniwe kluseczki, czyli pyszne kluski z twarogu, jajek i mąki. Polecam też wersję z jogurtem i owocami lub z cynamonem. Z czym podawać takie serowe leniwe kluseczki? Dodajemy około 100 g mąki i szczyptę soli, znów wszystko mieszamy. Serowe leniwe kluseczki podajemy z ulubionymi dodatkami. Porcję masy serowej oprószamy lekko mąką też z góry. Po minucie od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody można je wyciągać. Kluski z tego przepisu wychodzą delikatne i mocno serowe. Jeśli użyjecie tłustego twarogu można pominąć jego dodatek lub dodać wyłącznie 1 łyżkę. Żółtka dodajemy do miski z twarogiem i masłem. Masa będzie lepka, ale nie dodawaj do niej więcej mąki. Pianę z białek dodajemy do reszty składników. Jej nadmiar sprawi, że kluseczki mogą wyjść za twarde.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/serowe-leniwe-kluseczki/