Musaka – grecka zapiekanka

Magdalena
Obiad
17.01.2020 13:12
Musaka – grecka zapiekanka

Składniki bakłażan, 1 szt. (duży) cukinia, 1 szt. (duża) cebula, 2 duże szt. czosnek, 2 ząbki ziemniaki, ok 1 kg mięso mielone, 0,5 kg (najlepiej z łopatki wieprzowej) pomidory krojone, 1 puszka koncentrat pomidorowy, 5 łyżeczek świeży koperek, ok 2 łyżek pokrojonego pieprz, 0,5 łyżeczki sól, 2 łyżeczki cynamon, 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka miód, 2 łyżeczki sok z 0,5 cytryny bułka tarta, 2-3 łyżki (opcjonalnie) ser tarty np. grana padano lub mozzarella, 80 g żółtko, 2 szt. oliwa z oliwek, ok 150 ml Sos beszamelowy masło, 100 g mąka pszenna, 75 g mleko, 500 ml gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka płaska pieprz, 1/2 łyżeczki ser tarty np. grana padano lub mozzarella, 50 g żółtko, 1 szt. Następnie dodajemy: koperek, tarty ser – mieszamy, 2 żółtka i całość dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy troszeczkę bułki tartej), wyłączamy gaz. Wykonanie Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w grubsze plastry, grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oliwy – odkładamy na bok. W blaszce układamy kolejno: ziemniaki, warstwę sosu z mięsem mielonym, następnie grillowaną cukinię i znowu warstwa sosu z mięsem mielonym, grillowany bakłażan. Pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz, cynamon, miód, całe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową i odrobinę soku z cytryny. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni – odkładamy na bok. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tarty ser oraz żółtko. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy do momentu kiedy pomidory puszczą soki i zmiękną. Smacznego 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 W garnku podgrzewamy mleko – tak żeby było ciepłe, nie gotujące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/musaka/