Sernik z białą czekoladą i mascarpone, idealnie kremowy i równy!

Ciasta
17.01.2020 10:50
Sernik z białą czekoladą i mascarpone, idealnie kremowy i równy!

Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości) 250 g serka mascarpone 300 g białej czekolady 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate) 6 jajek (wielkość L) 200 g śmietanki kremówki 30 % Uwaga! Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm): 200 g herbatników 100 g masła Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-mascarpone/