Rozetki

Anna
Ciasta
01.01.2020 19:39
Rozetki

Jeśli nie pozbędziesz się nadmiaru oleju z nagrzanej foremki (mój sposób z przyłożeniem foremki do ręcznika papierowego), to może się zdarzyć tak, że po zanurzeniu foremki w cieście, ciasto odpadnie z foremki z powrotem do miski zanim przeniesiesz je do gorącego tłuszczu. Zanurz foremkę w nagrzanym oleju na około 12 sekund (za pierwszym razem najdłużej).Nagrzaną foremkę od razu wyjmij z oleju i na ułamek sekundy przyłóż do ręcznika papierowego. Dieta: wegetariańska 200 g mąki pszennej - 1 szklanka + 2 czubate łyżki mąki 2 średnie jajka 1 szklanka mleka - 250 ml łyżka cukru 2 łyżki spirytusu lub rumu (można pominąć) szczypta soli cukier puder do oprószenia usmażonych już rozetek 700 ml oleju roślinnego do smażenia rozetek Za niska lub za wysoka temperatura oleju podczas smażenia rozetek to jeden z częstych błędów, który pojawia się przy smażeniu na głębokim tłuszczu. Potrzebujesz również: szczypce do przewracania i wyławiania rozetek z tłuszczu; mały garnuszek do smażenia rozetek; kilka kawałków ręcznika papierowego; sitko do oprószenia rozetek cukrem pudrem; ewentualnie specjalną kratkę do studzenia ciasteczek po usmażeniu; termometr cukierniczy do kontrolowania stopnia nagrzania oleju. Prawidłowo wykonany proces nakładania ciasta, to gwarancja odłączenia się ciastka od foremki w ciągu kilku sekund od zanurzenia foremki w gorącym oleju. Po około 10 sekundach smażenia (lub jak rozetka lekko się już zarumieni) możesz przewrócić ciastko na drugą stronę a po chwili wyłowić i odłożyć na kawałek ręcznika papierowego. Jeśli zanurzysz w cieście zimną lub słabo nagrzaną foremkę, to ciasto naleśnikowe przyklei się do foremki w trakcie smażenia i praktycznie wcale nie urośnie. Znów na ułamek sekundy przyłóż nagrzaną foremkę do ręcznika papierowego (nie musisz często zmieniać ręcznika papierowego) i od razu zanurz w cieście. Jeśli zanurzysz foremkę ponad jej górną krawędź, to podczas smażenia ciasto otoczy foremkę również od góry i ciastko nie będzie mogło odłączyć się od foremki. Być może nie nagrzewasz za każdym razem foremki i nie przykładasz jej wówczas do kawałka ręcznika w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Żółtka dodaję wówczas do ciasta a białka ubijam ze szczyptą soli i łyżką cukru (z podanych w przepisie składników) i ubijam na sztywno. Słodkie rozetki to jeden z pomysłów na piękny i pyszny deser, który możesz przygotować na Święta. Ciasto odchodzi od foremki a Ty po chwili przewracasz rozetkę druga stronę a następnie wyławiasz z oleju i odkładasz do pozostałych rozetek. Nie pozostaje wtedy nic innego, jak zdjęcie foremki z uchwytu i wyszorowanie jej z przyklejonego ciasta. Możesz smażyć rozetki od razu, lub też odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Ciasto na rozetki będzie gęstsze niż ciasto na naleśniki. Jeśli nie masz w domu starych foremek, to możesz je bez problemu kupić w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Foremkę ponownie zanurz w gorącym oleju, ale już na krócej.. pięć sekund wystarczy. Z podanej przeze mnie porcji na ciasto do rozetek wychodzi minimum 150 ciasteczek. Tak więc albo 250 ml zimnego mleka, albo np. 200 ml zimnej wody i 50 ml śmietanki kremówki. Do ciasta dodaję jeszcze dwie łyżki spirytusu lub rumu. Jeśli nie dodasz do ciasta cukru, to możesz usmażyć rozetki na słono. Ubite na sztywno białko mieszam delikatnie z ciastem przed samym smażeniem rozetek. Jeśli zaś za długo czekasz aż rozetki zarumienią się, to znaczy, że olej nie jest wystarczająco nagrzany. Do takiego ciasta możesz wówczas dać więcej soli, trochę pieprzu, czy słodkiej papryki albo mieszankę ziół śródziemnomorskich i usmażyć rozetki na wytrwanie! W połowie smażenia rozetek dolałam 200 ml oleju. Oczywiście rozetki nie wsiąkną całego oleju, który został podany w przepisie. Następnie natychmiast zanurz w wymieszanym cieście na rozetki. Foremki nie możesz jednak zanurzyć w cieście ponad górne ranty. Rozetki będą wspaniałe również na Walentynki i na Tłusty Czwartek. Foremkę z ciastem umieść w gorącym oleju. Mleko możesz też śmiało zamienić na zimną wodę i szklankę dopełnić słodką śmietanką 30 % lub też jogurtem naturalnym, czy kwaśną śmietaną 18 %. Jeśli nie ubijasz na sztywno białek, wsyp też szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Takie foremki nie niszczą się i możesz używać ich przed długie, długie lata. Jeśli nie wiesz jak wyglądają foremki do smażenia rozetek, to bardzo proszę.. Składniki na ciasto miksuj tak długo, aż zrobi się idealnie gładkie. Zapoznanie się z przepisem pomoże Ci odpowiednio się przygotować. Prawdopodobnie przynajmniej połowa oleju zostanie w garnku po usmażeniu rozetek. Natychmiast przenieś foremkę z ciastem do garnka z gorącym olejem i przytrzymaj chwilę. Możesz też podać je bez cukru pudru lub wyłożyć na ciastka bitą śmietanę. Zanim zabierzesz się za szykowanie rozetek polecam przeczytać raz cały przepis, od początku do końca.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/rozetki