Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy)

Aleksandra
Przekąski
29.12.2019 14:17
Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy)

Wystudzone ciasto francuskie: - posmaruj śmietaną z rukolą, - następnie ułóż plastry cukinii, - potem wyłóż świeży szpinak (w książce jest napisane, aby go zblanszować, ale wystarczy go lekko obmyć i posiekać; tak właśnie robiliśmy na warsztatach), dzięki temu tarta będzie bardziej chrupiąca, - dodaj kawałki zamarynowanego śledzia. - Na koniec wyłóż na tartę dynię pokrojoną w kostkę wraz z grzybami. Wystudzone ciasto francuskie: - posmaruj śmietaną z rukolą, - następnie ułóż plastry cukinii, - potem wyłóż świeży szpinak (w książce jest napisane, aby go zblanszować, ale wystarczy go lekko obmyć i posiekać; tak właśnie robiliśmy na warsztatach), dzięki temu tarta będzie bardziej chrupiąca, - dodaj kawałki zamarynowanego śledzia. - Na koniec wyłóż na tartę dynię pokrojoną w kostkę wraz z grzybami. Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Zobaczcie również: - Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką - Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad - Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki w daniu nie potrzebują soli, która jest “cichym zabójcą naszych organizmów. W przepisie w książce rekomendowane jest jeszcze obciążenie dodatkowo ciasta fasolą lub grochem, żeby nam nie urosło za bardzo, ale jak dokładnie przykryjesz je papierem do pieczenia, to też będzie dobrze. W przepisie w książce rekomendowane jest jeszcze obciążenie dodatkowo ciasta fasolą lub grochem, żeby nam nie urosło za bardzo, ale jak dokładnie przykryjesz je papierem do pieczenia, to też będzie dobrze. Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę. Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę. Każdy przepis w książce został opracowany przez Karola Okrasę we współpracy z Profesorem Mirosławem Jaroszem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Kilka tygodniu temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Kuchni Lidla, które pogłębiły moją wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wszystkie potrawy (w tym Tarta z Dynią) przygotowywaliśmy z publikacji Dynię pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, skropl oliwą z oliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Dynię pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, skropl oliwą z oliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pokrój borowiki na kawałki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Pokrój borowiki na kawałki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Sama tarta wyszła przepysznie – nie sądziłam, że śledzie w połączeniu z ciastem francuskim i dynią zrobią taką furorę; naprawdę musicie spróbować tego przepisu! Piecz przez 25 minut w 220*C. Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Piecz przez 25 minut w 220*C. Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeść zdrowiej i żyć dłużej, która zawiera przepisy na tyle uniwersalne i łatwe, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/tarta-z-dynia-grzybami-i-sledziami-przepis-okrasy/